Kommunerna 1955: Söndrums landskommun

Söndrum rubrik

Semesterfirarnas sommarparadis kan man nog med fog kalla Söndrum. Vem längtar inte efter att under sommaren få svalka sig i Tylösands salta vatten, att lapa sol på dess sandplager eller få tillbringa en afton i Värdshusets eller Tylöhus restaurang?

Söndrum Tylösand

Även för den som älskar att njuta av det sköna i naturen har mycken glädje och tillfredställelse att hämta inom Söndrums gränser.

I kommunens geografiska centrum ligger kyrkbyn, under sommaren väl inbäddad i lummig grönska.

Söndrum kyrkby

Inom kyrkbyn ligger den pampiga donationsfastigheten "Hertz Minne" i vilken kommunens förvaltnings- och sammanträdeslokaler äro inrymda.

Söndrum Hertz minne  förvaltning

Den största industriella anläggning inom kommunen är AB Fammarps Trädgårds championodling och konservfabrik, där championer odlas och tillredes för att levereras till de flesta av Europas länder.

Söndrum Fammarps 1

Söndrum Fammarps 2

Anläggningen var den första i Sverige i sitt slag och är numera den största. De flesta av oss har nog någon gång ätit och njutit av Fammarps championer.

Kommunens äldsta industri är ett stenhuggeri. Invid stenbrotten har Stenhuggeriet vuxit upp, ett litet pittoreskt samhälle, vars innebyggare har en hänförande utsikt över Laholmsbuktens blåa böljor.

Söndrum Stenhuggeriet

Kommunen vilar icke på sina lagrar utan arbetar intensivt med planering och planläggning för ökad bebyggelse. Vattenförsörjningen är tryggad och avloppsfrågan är ordnad. Mark finnes i kommunens ägo för bostads- och industriändamål. Byggnadsverksamheten är livlig. Centralskola och ålderdomshem planeras. Söndrum är på väg att bli en icke obetydlig förort till Halmstad.