Kommunerna 1955: Västra Bjäre landskommun

Västra Bjäre rubrik

Västra Bjäre kommunalhus

Kommunalhuset.

Västra Bjäre kommun, som vid sammanslagningen tog namn efter häradet, omfattar socknarna Västra Karup och Hov samt förutvarande municipalsamhället Torekov ytterst på Bjäre-ha1vön. Huvudort är Västra Karups kyrkby.
Kommunen hade vid årsskiftet 1954-55 3980 innevånare och är till övervägande delen en jordbruksbygd med föga differentierat näringsliv. Enda industri av någon betydelse är Nordiska Latexfabriken i Torekov, som sysselsätter omkring 50 arbetare och ett 10-tal tjänstemän. Befolkningen i Torekov livnärde sig förr huvudsakligen av fiske och sjöfart, men på senare år har samhället blivit en livligt frekventerad turist- och badort, som är särskilt berömd för sitt salta och rena badvatten. Den utanför liggande Väderön med sin säregna natur lockar besökare i många tusental varje sommar.
Kommunen har en omväxlande natur med många sevärdheter. Av dessa förtjänar nämnas Hovs Hallar vid stranden av Laholmsbukten, med sina råkar och stup, samt den öster därom belägna anläggningen Norrvikens stilträdgårdar, som är enastående i sitt slag och internationellt berömd. Strax intill Norrviken ligger Apelryds lanthushållsskola, stiftad av Fredrika Bremer-förbundet, vilken har elever från hela landet och även från övriga nordiska länder.
En annan sevärdhet är Bjäre härads hembygdsföreninge hembygdspark i Boarp, i östra delen av kommunen. Här har den livaktiga föreningen i gamla restaurerade gårdar ordnat en representativ samling fornfynd, redskap och husgeråd, belysande livet i bygden under olika tidsperioder. Hembygdsparken gränsar till en större golfbana (Båstads golfklubbs), där internationella tävlingar hållas varje år.

Norrvikens trädgårdar.

Västra Bjäre Norrvikens trädgårdar japanska

Japanska trädgården.

Västra Bjäre Norrvikens trädgårdar renässans

Renässansträdgården.

Västra Bjäre Norrvikens trädgårdar barock

Norrvikens trädgårdar. Barockträdgården.

Västra Bjäre Torekov hamn

Torekov. Parti med hamnen.

Västra Bjäre Hallands Väderö

Motiv från Hallands Väderö.

Västra Bjäre Hovs hallar

Hovs Hallar.

Västra Bjäre Hovs Hallar vågor

Hovs Hallar.

Samtliga byggnader uppförda under åren 1952-1954

Västra Bjäre Lista skola

Lista skola

Västra Bjäre Västermo skola

Västermo skola

Västra Bjäre Lista lärarbostad

Lista lärarbostad

Västra Bjäre Vallby skola

Vallby skola